nurmialex

Yleistä palkkalinjaa ei ole

Vuonna 2016 Elinkeinoelämän keskusliitto teki sääntömuutoksen, jolla se eväsi itseltään mahdollisuuden olla sopijana työmarkkinaneuvotteluissa. 

22 suurta keskusjärjestösopimusta loppui tai lopetettiin ja siirryttiin liittokohtaisiin neuvotteluihin. Tulopoliittinen kokonaisratkaisu eli tupo lakkasi olemasta. 

Vanhassa kolmikannassa palkansaajien keskusjärjestöt, maan hallitus ja EK sopivat kokonaisratkaisuista, jolla pyrittiin turvaamaan kokonaisratkaisulla kaikkien etu.

EK:n tavoitteena liittokohtaisella kierroksella tietenkin oli, että kun jokainen liitto joutuu itse neuvottelemaan asemastaan ja työehdoistaan, sitä on helpompi painostaa huonompiin ehtoihin.

Kun maahan valittiin porvarihallitus vuonna 2015, näytti Petteri Orpon ja Jyri Häkämiehen märkä uni toteutuneen. 

Hallituksen väkisin runnoma kiky-sopimus yhdistettynä silloiseen talouskehitykseen ja huonoon edunvalvontaan johti siihen, että moni palkansaaja nieli heikennykset.

Osansa tästä vastuusta saa kantaa media, joka rummutti jatkuvasti kikyn puolesta ja lehtijutut tulivat suoraan osoitteesta Eteläranta 10.

Nyt Suomen talous kasvaa kohisten – maailman markkinatilanteen takia, ei suinkaan maan hallituksen toimien. Teollisuudessa sekä rakentamisessa tilauskirjat on täynnä ja aloituksia on enemmän kuin vuosikymmeniin.

Tekijöille ja tämän mahdollistajille sitä vastoin ei haluta antaa sitä korvausta, minkä he ansaitsevat. 

Kun puhutaan liittokohtaisesta neuvottelemisesta ei voida enää puhua yleisestä palkkalinjasta, sen määritti EK itse vuonna 2016. 

Liittokohtaisen neuvottelemisen koko idea on siinä, että jokainen ala ja liitto neuvottelee omalle jäsenistölleen parhaan mahdollisen sopimuksen.

Viime kierroksella valitettavan moni liitto nöyrtyi, Rakennusliittokin joutui tyytymään nollaratkaisuun.

 

Nyt, nousun harjalla porvari yrittää ikiaikaista kikkaa, laittaa köyhät vastakkain tappelemaan penneistä. Miksi rakennusmiehen pitää saada kovempi korotus kuin sairaanhoitajan?

Sairaanhoitajilla on oma liitto, joka hoitaa heidän edunvalvontansa. Toivon heille suotuisaa palkkakehitystä ja arvostusta. Rakennusmiehen palkka ei ole pois sairaanhoitajan pussista.

Rakentajien näkökulmasta tavoitellut asiat ovat maltillisia, oikeutettuja ja palkan osalta monta vuotta myöhässä.

Työnantaja sitä vastoin ajaa edelleen heikennyksiä. Vuokratyön täydellistä vapauttamista, kikyn hyväksymistä jälkikäteen ja sunnuntailisien poistoa. Näitä ei voi hyväksyä.

Lakot alkavat rakennusteollisuudesta ja valmiudet kentällä laajentaa lakkoa ovat kovat.

Neuvottelijoiden mandaatti on selvä ja se tulee suoraan työmailta, ei liiton toimistolta.

Halpuutuksen aika on ohi ja työläisen aika pitää puolensa.

 

Alex Nurmi

(sd), Rakennusliitto os.018, Turku, raudoittajat ja sementtimiehet

 

 

 

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/3916062/Lukijalta+Yleista+palkka...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Katso nyt vielä mitä tuo SAK:n oma ekonomisti palkkakehityksestä tuumi.

https://m.iltalehti.fi/politiikka/2017052422001607...

Toimituksen poiminnat