nurmialex

Suomalaisen duunarin kuolema

Lakialoite ulkomaalaisen työvoiman tarveharkinnan poistamisesta on nyt kaikkien huulilla. Siis sanomalla kaikkien tarkoitan joko poliitikkoja, elinkeinoelämää tai ay-toimijoita. Väitän, että valtaosa niistä ihmisistä, joita aloite oikeasti tulee koskemaan, eivät ymmärrä mistä on kyse.

Ulkomaalaisen työvoiman vapauttaminen EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville työntekijöille on suurin yksittäinen työmarkkinoitamme muokkaava asia vuosikymmeniin. 

Kyseistä lakialoitetta markkinoidaan sanomalla, että nyt Suomi saa kaipaamansa huippuosaajat. Tästä ei ole kysymys. Jo nyt lupaprosessi huippuosaajien ja korkeasti koulutettujen kohdalla on jouheva. Vain murto-osa hakemuksista hylätään. 

 

Markkinatalous, eli suomeksi sanottuna palkka, on se asia, joka joko tuo tai vie huippuosaamista maasta toiseen, ei työlupa-asiat.

Todellinen syy lakialoitteelle on halpatyövoiman mahdollistaminen. Alat, joilla tämä tulee näkymään karulla tavalla, ovat suuria massoja työllistäviä aloja, joilla jo nyt ei ole palkassa hurraamista. Rakennusala, telakkateollisuus, siivous- ja kaupanala jne. 

Tarkoituksena ei ole muuta kuin murtaa suomalainen työehtosopimus. Miksi ottaa suomalainen, kun samalla rahalla saat kaksi ulkolaista.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan väestötieteilijä laskeakseen kuinka paljon löytyy ihmisiä esimerkiksi Itä-Euroopasta tai Afrikasta, jotka ovat valmiita tulemaan paikallesi murto-osalla palkastasi. 

 

Keinoina alipalkkauksen ja työehtojen noudattamiseen ulkomaalaisen työvoiman kohdalla on esitetty jälkikäteen tehtävää valvontaa ja kontrollia. 

Esimerkit naapurimaastamme Ruotsista kertovat, että tämä ei onnistu. Asiasta on kattava selvitys, jonka tilasi Ruotsin hallitus. Suomessa kyseistä raporttia on tutkinut ja avannut Aalto-yliopiston systeemianalyysin dosentti Kyösti Tarvainen.

Selonteossa mainitaan useita ongelmia. Esimerkiksi se, että iso osa tulijoista tulee aloille, joilla ei ole työvoimapulaa, sekä aloille, jotka ovat matalapalkka-aloja, joilla on ylitarjontaa työvoimasta.

Usein ulkomaalaisen palkkaajana myös toimii ulkomaalainen, joten on perusteltua sanoa tämän olevan yksi uusi väylä maahantulolle. Jokainen tulija myös tuo mukanaan keskimäärin yhden omaisen, joista vain osa työllistyy. Myös keinotekoiset "työsuhteet" tulevat arkipäiväistymään. Sopimus on paperilla, mutta sen varjolla tullaan vain maahan.

 

Tilanne vastaa samaa kuin hankkisit itsellesi tahallaan vakavan taudin, jotta voisit lääkitä itseäsi lääkkeillä, jotka eivät tule auttamaan. Eikö ole helpompaa vain pysyä terveenä ja jättää tauti hankkimatta?

Pidän ensiarvoisen tärkeänä, että Sdp linjaa kärkiteemakseen suomalaisen työn ja työelämän puolustamisen.

Uudistamista tarvitaan, mutta työehtosopimuksen alasajo ja halpatyövoiman mahdollistavat toimet eivät kuulu tähän keinovalikoimaan. 

Samalla on aiheellista kysyä, mitä jää jäljelle, jos oma kivijalka murenee?

 

Alex Nurmi

Turun Sdp

 

Yllämainittu kirjoitus löytyy myös osoitteesta: 

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/3719850/Suomalaisen+duunarin+kuo...

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Tämä on samalla täydellinen rajojemme avaus, jossa maahantulosta päättää yksityishenkilö eli rekrytoija yrityksessä eikä enää valtio. Tämä hanke on pitkään valmisteltu ja se on ollut syynä valtiovallan kovakätiselle sensuurille koskien maahanmuutton arvostelua. Tämän näkee pässikin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Eikös teidän Tuppuraisella ole nimi jo allekirjoitettuna laissa?

Toisaalta en ymmärrä kokoomuksen näin korkeaa kannatusta samalls kun he tuhoavat hyvinvointiyhteiskuntaa näin räikeästi.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Verot tappoivat suomalaisen duunarin. Verot kansan verta juo.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Verokertymän lasku nostaa veroja.
Bulgarialainen hitsari 5/h ei välttämättä kasvata verokertymää.

Lisäksi hieno järjestelmämme mahdollistaa tilanteen jossa palkkaa kompensoidaan verovaroilla. Duunari duunarin verta juo :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Bulgarialainen hitsari 5/h ei välttämättä kasvata verokertymää."

Nimenomaan ja suomalainen ihmioikeustapa vaatii kustantamaan tälle hitsarille kunnon asunnon ja riittävän elintason muiden palvelujen lisäksi. Luuleeko joku että Suomen kansantalous kestää vielä tämän?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Alex, demari, Tytti Tuppurainen puoltaa ko. lakia!

Olen tyrmistynyt.

Timo Ala-Harja

Blogisti kirjoitti täyttä asiaa.Suomalaiset tulevat pysyvästi syrjäytymään omilta työmarkkinoiltaan jos laki tarveharkinnan poistamisesta menee läpi.Löpinä erikoisosaajista koskee vain pientä marginaalista joukkoa.Tämän jälkeen saadaan sanoa hyvästit suomalaiselle duunarille.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Teltta ja korsuasuminen kunniaan. Halvat asuntovaunut ovat jo luxusta.

Bruttopalkalla ei tyä mene kaupaksi ja nettopalkalla ei elä.

Demarina Alex voi todeta, että omat koirat purivat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Teltta ja korsuasuminen kunniaan."

Näin tietenkin, jos halpatyöhön lähdetään niin pitää hyväksyä slummit ja roskista ruokaa etsivät suomalaiset eikä valtio enää takaa mitään.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä suomalaisella duunarilla menee toistaiseksi varsin hyvin. Muutaman sadan metrin päässä kodistamme sijaitsee sementtivalimo, kun katselin viimeksi eilen ohi ajaessani firman parkkipaikan autorivistöä, useampi kymmentä uudenkarheita menopelejä rivissä, eikä nämä betonityöntekijät ole mitään duunareiden palkkaeliittiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei taida Granlund edes ymmärtää mistä tässä keskustellaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tottakai ymmärrän, mutta kuten yleensäkin odotan rauhassa miten tämän lakialoitteen lopulta käy, ei ole suinkaaan kirkossa kuulutettu, että se allekirjoittaneiden kansaedustajien toiveiden mukaisesti toteutuu. työmarkkinajärjestöillä kun on vielä sanansa sanottavana. Alex Nurmen kanssa olen samoilla linjoilla.

Toimituksen poiminnat