nurmialex

Rakennusalan työttömyydestä ja työllisyydestä.

Rakennusala eli rakentaminen ja rakennustuoteteollisuus yhteensä työllistää noin 250 000 henkilöä.

Jakauman ollessa työlliset 175 000-185 000 henkilöä, sisältäen mm. talonrakentajat, toimihenkilöt, yrittäjät, erikoisurakoitsijat, sekä infrarakentajat  45 000 - 50 000 henkilöä.

Rakennusala tunnetusti on yksi suhdanneherkimmistä aloista. Kun menee hyvin, menee tosi hyvin. Vastaavasti kun talous sakkaa, rakentaminen pysähtyy ensimmäisenä. 

Viimeaikoina alan piirissä on puhuttanut Uudenmaan ELY-keskuksen päätös vapauttaa rakennusala ulkomaalaisen työvoiman tarveharkinnasta (EU:n ulkopuolelta tuleva työvoima). Voidaan myös perustellusti puhua halpatyövoiman sisäänajosta suureen kasvukeskukseen.

Suomessa oli Rakennunnusalan työttömyyskassan tilastojen perusteella 1.6.2017 työttömänä 8286 henkilöä, työttömyysasteen ollessa 16,5%. Tässä lukemassa ei ole mukana alan järjestäytymättömät työntekijät, eikä yksityisten kassojen jäsenet.

Tilastoa rumentaa Lapin ja Kainuun surulliset luvut, lähes 30% työttömyys. Sitä taas tasaa Uudenmaan ja Turun alueen hyvät lukemat, vain noin 10% työttömyys.

Rakennusalaa vaivaa siis hyvin selkeästi rakenteellinen työttömyys. Kun omalta alueelta ei löydy töitä, niin reissuhommiin ei kauhean hanakasti olla lähdössä. Tähän varmasti on monia syitä, laiskuuden tuskin ollessa yksi niistä. 

Myös heittelyt eri ammattiryhmien välillä ovat suuret. Putki- ja eristysalan ammattilaisilla menee hyvin kautta maan, työttömyysprosentin ollessa vain 10,6%. Sitä vastoin jo maalareilla menee heikommin lukeman ollessa 21,5%. Laajan ammattikirjon omaava sektorin, talonrakennuksen lukema on 19,7%.

Hallituksen kärkihankkeiden joukossa oli työllisyysasteen nosto. Se onkin noussut, mutta lähinnä yksityisen puolen rahavirtojen kasvusta ja investoinneista, ei niinkään hallituksen toimien johdosta.

Jos tietyn alan ammattilaisten työllisyysastetta halutaan nostaa, olisi järkevä tukea sen alan ammattilaisten liikkumista ja työllistymistä. 

Esimerkiksi rakennusalalla voitaisiin harkita korotettuja päivärahoja ja kilometrikorvauksia, jos tulet suuren rakenteellisen työttömyyden vaivaamalta alueelta töihin esim. pääkaupunkinseudulle. Myös veroetuja kyseisen alueen yrityksille voitaisiin tilapäisesti nostaa. 

Pysyvämmin työn perässä muuttavia pitäisi pystyä myös tukemaan selkeästi enemmän. Ei ole taloudellisesti ja ajankäytöllisesti järkevää tuottaa ihmisiä töihin Kainuusta Turkuun, jos viivan alle ei selkeästi jää jotain.

Viimeaikoina nähdyt liikkeet ja eri lähteistä tulleet kannanotot vain tuntuvat kertovan toista, kuin mitä hallituksen "kärkihankkeet". Tulevissa työehtoneuvotteluissa tapetille on nostettava palkkojen lisäksi alan muut haasteet, eritoten se, että suomalaiset rakennusalan ammattilaiset jatkossakin rakentavat Suomea.

 

Lähteet: 

https://www.rakennusteollisuus.fi/Tietoa-alasta/Tyoelama/Tietoja-tyovoim...

https://rakennuskassa.fi/tietoa-kassasta/tilastot/

https://www.ely-keskus.fi/web/ely/-/tyolupalinjaus-perustuu-pitkaaikaise...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Suomi liukuu samaan, kuin Kreikka ja työvoimanvälitys siirtyy torien huutokauppoihin, josta haetaan päiväläisiä töihin.

Näin se on säädetty Urppiksen käyttämän "näkymättömän käden" toimesta, eikä tuota takuuta enää kukaan....

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 1

Vielä 80-luvulla täällä meilläkin vielä haettiin joka-aamuisin lehti-ilmoituksin miehiä satamaan laivojen purkuhommiin. Satamassa vakiduunissa työskennelleen perheenjäsenen mukaan näitä pidettiin aika surkeana porukkana.

Nykyisin tosiaan rakennusala työllistää suomalaisten lisäksi myös suomalaisten palkkaamaa ulkomaista työvoimaa. Meillä yksityisilläkin on siihen mahdollisuus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ketolan mielestä siis huono kehitys on hyvää kehitystä. Federalistit ovat yhtä ristiriitaisia kuin punavihreät ja monet heistä taitaa sosialisteja ollakin, kokkareiden Sarvamaa juuri kehotti nostamaan veroja jotta EU pysyisi pystyssä.

Toimituksen poiminnat